S virtuálními brýlemi na stavbu

← Přehled článků



Vydáno dne 29.11.2021

Nejmodernější technologie nalézají své uplatnění stále více i na stavbách. Máme laserové vodováhy, chytré přístroje a aplikace, BIM modely, 3D tiskárny materiálů. Co takhle nasadit brýle pro virtuální realitu a podle projektu promítaného do reálného prostředí pokládat cihlu k cihle? Nebo při bagrování mít možnost se podívat, kde přesně a jak hluboko jsou zakopané inženýrské sítě?


Rozšířené realitě se intenzivně věnuje australský startup Fologram, který buduje platformu pro tvorbu návrhů, sdílení a samotnou realizaci staveb. Fologram zde poskytuje něco jako „cestu v reálném čase a prostoru“ k hotovému produktu. Mezi hlavní činnosti společnosti stále patří výzkum, ale i spolupráce s mnoha univerzitami. Gwyllim Jahn, jeden ze zakladatelů společnosti, se podílel na projektu „Digitální dřevo“ Technické univerzity v Liberci, ve kterém za pomoci Fologramu studenti zkoumali metody parametrického navrhování a využití dřeva v architektuře. 

Položili jsme Gwyllimovi několik otázek:

Jaké je nejčastější využití Fologramu? Kdo jej nejvíce využívá a pro jaké typy projektů?

Fologram velmi usnadňuje vytváření aplikací pro rozšířenou realitu v softwarech Rhino a Grasshopper. Nejčastěji jej používají ve výzkumu designéři k prototypování nových aplikací pro rozšířenou realitu, aniž by museli investovat do vývoje vlastních aplikací. Např. jde o nahrazení 2D výkresů 3D BIM modely, které dokáží na staveništi přesně ukázat body zájmu, což napomáhá samotné stavbě (vyměřování) nebo při kontrole kvality. Dále pro překrývání či kombinaci reálných modelů interaktivním digitálním obsahem (např. prohlížení iterací fasád, vytváření virtuálních animací) nebo přidání instrukcí rozšířené reality do výrobních procesů, které vás vedou při složitých montážních úkolech, obsluze strojů i nástrojů a školení.

Je Fologram vhodný i pro menší stavební firmu, která se zabývá např. bytovou výstavbou a rodinnými domy? Jak ho mohou využít?

Klasické stavební firmy mívají rozdílné potřeby pro využití rozšířené reality, než nabízí Fologram. Často totiž nepracují s Rhinem nebo nebudou potřebovat flexibilitu k navrhování velkého množství různých vlastních aplikací. Místo toho ale stavební firmy většinou potřebují:

  • jednoduchý způsob zobrazení BIM modelů v brýlích pro virtuální realitu,
  • absolutně minimální uživatelské rozhraní v brýlích (jednodušší na použití než např.  laserová vodováha),
  • spolehlivý a přesný (s přesností na 3 mm) způsob zobrazení modelů rozšířené reality na místě pro plánování, nastavení a kontrolu kvality.

Proto jsme vytvořili speciální platformu twinbuild.com, která je pro tyto tři požadavky optimalizována a určitě je vhodná pro menší firmy zabývající se výstavbou bytových domů.

S jakým konkrétním softwarem může Fologram pracovat? S čím je kompatibilní?

Fologram funguje konkrétně se softwary Rhino a Grasshopper a lze jej použít na podporovaných zařízeních iOS, Android a také na HoloLens 1 a HoloLens 2.

Twinbuild podporuje modely Rhino, Revit, IFC, FBX a GLTF a lze jej použít na HoloLens 2.

Mám konkrétní příklad: Chtěl bych mít možnost kdykoliv vidět ve svém domě, kde mám ve zdech veškeré rozvody (voda, elektřina, plyn, odpad atd.). Pokud bych data měl, je Fologram vhodnou aplikací, která by mi to umožnila?

Ano. Pokud chcete svá data zobrazit v rozšířené realitě na mobilním telefonu, importujte data do Rhina a použijte Fologram. Pokud byste chtěli s daty nějakým způsobem pracovat (např. pro vyříznutí otvoru ve zdi pro přístup k potrubí), pak doporučujeme použít Twinbuild.

Dokázal bych jako architekt díky Fologramu prezentovat návrh domu ve smíšené realitě?

Ano, Fologram je skvělý pro vytváření sdílených zážitků se smíšenou realitou v měřítku 1:1, takže jako architekt můžete procházet s klienty prostorem a zároveň s nimi osobně mluvit a diskutovat o tom, jak vnímají prostory nebo jejich zasazení do reálné situace. Pak můžete model zmenšit na stolní měřítko a diskutovat dál.

Máte klienty i v České nebo Slovenské republice?

Máme mnoho klientů v Evropě a několik v České republice. Příkladem dokončeného projektu může být výzkum na Technické univerzitě v Liberci.

Kam chcete Fologram posunout dále? Máte nějaké nové vize?

Fologram jsme vytvořili, abychom pomohli posouvat hranice toho, co je možné postavit. A rádi ukazujeme, jak tomu může smíšená realita pomoci. Nejlepším příkladem je Steampunk Pavilion v Tallinnu. Takový složitý projekt by se bez rozšířené reality vyráběl hodně těžko (https://www.archipanic.com/steampunk-pavilion/). Ale ne každý navrhuje tak divoké a složité konstrukce, jako je tato. Máme zájem zlepšit způsob, jakým se vyrábějí i konvenční stavby. Pomocí smíšené reality posílit možnosti a dovednosti řemeslníků, zkrátit různá školení, snížit chybovost na stavbách, zlepšit spolupráci a hlavně zjednodušit složité úkoly na stavbě.

Děkuji za rozhovor a přeji, ať se vám daří. 

- Václav Vacek

Chci vstupenku na veletrh →